Przepisy

Przepisy dla singli:

 Jajka po wiedeńsku
Potrzebne będą: 
~przynajmniej jedno świeże jajko
~ odrobina masła
~mała miseczka - szklana lub plastikowa (tylko NIE metalowa, chyba, że chcecie zobaczyć fajerwerki) 
~mikrofalówka
~przypraw według gustu'

Wysmarować miseczkę masłem. Wbić do niej jajko. Koniecznie przekuć parę razy żółtko widelcem, bo inaczej jajko po wiedeńsku będziecie zeskrobywać ze ścian mikrofalówki. Można włożyć kawałek masła do środka (miseczki, nie mikrofi). Posolić i popieprzyć do smaku. Wstawić na 30 sekund do mikrofalówki. 

 Bon apetite!  


      Plusem jajek po wiedeńsku jest bardzo krótki czas przygotowania. W odróżnieniu od zwykłej jajecznicy zostawiają dwa razy mniej naczyń do zmywania - (Jajka po wiedeńsku - miseczka, widelec. Jajecznica - talerz, patelnia, widelec, łopatka.) No i chyba jajka mikrofalowane (nie wiem czy jest takie słowo) są zdrowsze od tych smażonych. Minusem jest to, że jajka po wiedeńsku, są małe i nie nadają się na duży posiłek, ale przekąską są idealną.
Smacznego, tylko nie wybuchnijcie mikrofalówki. 
Rastael

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz